"Adevarata calatorie a descoperirii nu inseamna a cauta taramuri noi, ci a vedea cu ochi noi." (Marcel Proust)
Let’s Do It, Romania!
Copilul rade: "Intelepciunea si iubirea mea e jocul."
Tanarul canta:
"Jocul si intelepciunea mea e iubirea. "
Batranul tace:
"Iubirea si jocul meu e intelepciunea. "

Lucian Blaga

duminică, 25 mai 2008

Legea atractiei

Poate ati auzit expresii de genul “cine se aseamana se aduna” sau “la omul sarac nici boii nu trag”. Expresii populare care ascund un adevar general valabil, indelung discutat si promovat in ultima vreme in literatura de specialitate (“Cere si ti se va da”, Editura Adevar Divin, “Legea atractiei” si “Uluitoarea putere a emotiilor”, Editura Prestige) si in filme de genul “The Secret” si “What the bleep do we know?' Expresiile recunosc faptul ca legea atractiei este baza a tot ce se manifesta si a tot ce ajungem sa experimentam. Ele proclama de fapt, responsabilitatea omului pentru propria viata, demonteaza teoria destinului si a predestinarii si ridica omul la rang de creator absolut al propriului univers.

Totul porneste de la lucrurile si starile spre care ne indreptam atentia. Fie ca ne aducem aminte de ceva din trecut, observam ceva din prezent sau ne imaginam ceva legat de viitor, gandurile activeaza in noi o anumita vibratie. Universul nu face decat sa ne trimita inapoi lucruri corespunzatoare cu natura vibratiei emise. Daca ne gandim tot timpul la boala si neajunsuri, nu avem cum sa primim sanatate si abundenta, asa cum nu putem receptiona Kiss FM pe frecventa pe care functioneaza Europa FM.

Lucrurile la care ne gandim si pe care le amplificam prin reactii emotionale sunt cele pe care le vom atrage in viata noastra. Punctul de atractie al fiecaruia este atentia. Lucrurile carora le dam atentie ne vor marca viata. Ce avem concret de facut pentru a ne mentine punctul de atractie la un nivel vibrational ridicat si pentru a atrage in viata noastra lucrurile pe care ni le dorim?

Primul sfat pe care il regasim in discursurile specialistilor este urmatorul: “Simte-te bine!” Cu cat ne vom simti mai bine, cu atat mai bine se vor aranja lucrurile pentru noi. De fapt, intreaga lege a atractiei se poate exprima intr-o fraza: atragem lucrurile la care ne gandim in mod frecvent. Nu este nimic magic. Sunt doar lucruri de bun simt, lucruri stiute demult (dovada expresiile provenite din intelepciunea poporului), explicate acum dintr-o perspective holistica, care porneste de la lucrurile mici din viata fiecaruia si ajunge pana la modul cum decurge viata in univers. Gandurile pozitive creeaza sentimente pozitive, sentimentele creeaza actiuni iar actiunile sunt urmate de rezultate pozitive. Pe de alta parte, atitudinea negativa atrage dupa sine o viata nefericita, in care oportunitatile ne ocolesc si oamenii ne evita. Gandurile noastre sunt profetii de autoimplinire.

Acesta este rolul dezvoltarii personale: de a face ca profetia sa ne fie cat se poate de favorabila.

Sa fim asadar constienti in fiecare clipa de acest adevar. Sa incepem prin a ne crea ziua in mod constient, prin a vizualiza ceea ce ne dorim si prin a emite ganduri aflate pe aceeasi frecventa cu dorinta noastra. Sa transformam fiecare zi intr-un mic “atelier al creativitatii” si sa ne repetam afirmatii precum : "Imi place sa fiu aici; recunosc valoarea si puterea acestui timp. Ma simt foarte bine cand sunt aici. Ma vad pe mine insumi intr-un fel de bloc de ansamblu, pe care stiu ca l-am creat eu insumi, dupa dorinta mea. In acest tablou al meu sunt plin de energie, neobosit si ma misc prin viata fara a intampina rezistenta. In timp ce ma vad intrand si iesind din masina mea, intrand si iesind din cladiri, camera, discutii si experiente de viata, ma vad curgand fara efort, confortabil si fericit. Ma vad pe mine insumi atragandu-i doar pe cei care sunt in armonie cu intentiile mele din acel moment. Si cu fiecare moment imi este din ce in ce mai impede ce anume imi doresc. Ceea ce conteaza este ca eu sunt multumit cu mine insumi, si dupa cum ma vad, chiar asa sunt."

Sursa: www.aimee.ro

duminică, 18 mai 2008

Holograf - Taina

Entuziasmul: sursa energiei

Cuvantul “entuziasm” vine din limba greaca si inseamna “cu Dumnezeu” (entheos). Entuziasmul este scanteia divina pe care trebuie sa o intretinem ca sa dam savoare vietii noastre. Este stralucirea din ochi si, in mod sigur, ceea ce ne lipseste atunci cand ni se pare ca avem o viata plictisitoare si dominata de rutina.

V-ati intors vreodata extrem de obosit de la serviciu? Desigur, v-ati intins in pat complet daramat. In momentul urmator, a sunat telefonul iar la capatul celalalt al firului se afla prietenul dumneavoastra care va invita la o petrecere…Dintr-odata, v-ati simtit plin de energie si v-ati motivat sa mergeti la petrecere. De fapt, asta este puterea entuziasmului. Este o sursa permanenta de energie. Tot ce avem de facut este sa extindem starea de entuziasm asupra slujbei, familiei si asupra tuturor aspectelor din viata noastra. Din momentul in care facem asta, nu vom mai fi niciodata obositi.

Entuziasmul nu numai ca ne transforma in persoane mai productive, dar va face si obstacolele sa para mai usor de depasit. Ne da energia necesara pentru a reusi si ne transforma in oameni mai fericiti. Charles Kingsley scria: "Ne comportam de parca luxul si bogatiile ar fi scopul major in viata, cand de fapt tot ceea ce avem nevoie pentru a fi fericiti este ceva care sa ne entuziasmeze."

Entuziasmul este contagios. La fel este si lipsa lui. Uita-te in jur. Ai in jur oameni cu ochii stinsi, care par ca se tarasc prin viata? Poate e si vina ta! Aprinde-ti focul interior, entuziasmeaza-te si vei vedea ca entuziasmul ii cuprinde si pe ei.

Cum iti cultivi entuziasmul? Incepe prin a deveni constient. Cand te trezesti, fii recunoscator pentru ce ai. Fa-ti un carnetel in care sa-ti notezi lucrurile pentru care esti recunoscator. Entuziasmul este expresia bucuriei de viata. Cand incepi sa devii entuziasmat, poti spune ca ai hotarat ca dezvoltarea personala sa fie o prioritate in viata ta.

Cum ramane cu slujba ta? Nu vei fi entuziast in legatura cu ea decat daca iubesti cu adevarat ce faci. Daca nu-ti poti gasi o slujba care sa te pasioneze, fa ce poti tu mai bine. Cauta partile bune si potentialul slujbei tale actuale. Si fa-ti un plan care sa te duca catre ceea ce-ti doresti.

Nu-ti irosi timpul cu oamenii negativi. Stabileste-ti un cerc de prieteni entuziasti si optimisti. Daca nu ai, inscrie-te in cluburi cu scopuri pozitive.

Si nu uita ca traim pentru a ne imbunatati! Imbratiseaza viata si aprinde torta din sufletul fiecarui om cu care te intalnesti prin entuzaismul tau!

Sursa: www.aimee.ro

Bucuria de a darui

Pentru a darui, nu trebuie sa devenim eroi. Nu trebuie sa ne sacrificam. Nu trebuie sa ne ducem in tinuturi indepartate si sa-i cautam pe cei mai putin norocosi. Trebuie doar sa traim mai constient. Sa fim convinsi ca fiecare intalnire este o sansa de a darui.

Familia, prietenii, rudele, colegii, seful, clientii, toti cei cu care ne intalnim zi de zi vor fi recunoscatori sa ne accepte darurile. Daruri care nu ne costa nimic, pentru ca sunt nepretuite: un zambet, o incurajare, o perspectiva optimista asupra unei situatii de criza. Acestea sunt darurile dezvoltarii personale pe care le putem revarsa in viata noastra si a celor din jur.

Uneori, uitam cat de mult avem de daruit. Chiar si cand stam la coada putem oferi un zambet vanzatorului obosit si stresat. Acasa si la birou, putem sa-i sprijinim pe cei din jur cu atitudinea noastra plina de incredere. Daca fiica ta adolescenta si-a vopsit parul roz si tu crezi ca nu mai e nimic de facut intr-o asftel de situatie, sa stii ca intotdeauna poti sa faci ceva: sa-i oferi darul acceptarii si al iubirii neconditionate. Intreaga viata ni s-a spus ca e bine sa ne conformam standardelor celorlalti, in loc sa ne facem acceptati pentru ceea ce suntem. Lantul slabiciunilor incepe cu parintii, apoi continua cu profesorii si se incheie cu sefii. Chiar si sotul si sotia intra in acest joc! Se pare ca toata lumea ne spune cum sa gandim si ce sa facem! Nu e de mirare ca oamenii sunt flamanzi sa fie acceptati.

Sunt foarte multe daruri pe care le putem oferi. De exemplu, simpul fapt de a fi interesati de cineva. Cel mai rau lucru pe care il poti face cuiva nu este sa-l urasti, ci sa fii indiferent fata de el. Imagineaza-ti cum te-ai simti daca toata lumea ar fi indiferenta fata de tine! Un alt dar este cel al recunosterii. Foarte multi oameni sunt frustrate pentru ca meritele nu le sunt recunoscute. Ii putem ajuta pe altii sa se simta impliniti, recunoscandu-le meritele. Lauda este gratuita, putem s-o oferim permanent. Cu conditia sa fie sincera.

Cel mai important dar pe care putem sa-i facem este acela de a oferi cuiva din timpul nostru, pentru ca timpul este cea mai pretioasa resursa. Walt Witman spunea: “Eu nu dau predici sau fac acte de caritate. Eu cand daruiesc, ma daruiesc pe mine.” Timpul pentru a darui este acum. Nu te comporta ca si cum ai mai avea sute de ani de trait!

Sursa: www.aimee.ro

Holograf - Si baietii plang

Holograf - Nu am iubit pe nimeni

Holograf - Asa frumoasa

luni, 12 mai 2008

Autocunoastere si afirmarea personalitatii

Motto:

„Dacă la vremea strâmtorării (necazului) eşti slab, mică este puterea ta.” (Solomon, cap.24.v.10)


Auzim adesea în jurul nostru formulări de genul „este un om slab” sau „este un om puternic”, „are forţă interioară” sau „are încredere în sine”. De unde ştim că o persoană este puternică, are forţă interioară? Care sunt semnele obiective care ne ajută sa tragem aceste concluzii? Dar cum gândim despre noi înşine? De unde ştim dacă avem încredere în noi, stimă de sine şi o imagine de sine pozitivă? Ce legătură există între imaginea de sine, stima de sine, încrederea în sine şi forţa interioară? Cum se construieşte puterea de afirmare a personalităţii?

Imaginea de sine este definită de modul în care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emoţionale, cognitive, sociale şi spirituale care conturează şi întăresc dimensiunile eului nostru. În funcţie de percepţia noastră la un moment dat al dezvoltării noastre, de ceea ce ne-am dori să fim sau ceea ce am putea deveni, putem distinge mai multe ipostaze ale eului nostru: eul actual, eul ideal si eul viitor.

Stima de sine reprezintă modul în care ne evaluăm pe noi înşine în raport cu propriile aşteptări şi cu ceilalţi şi este direct proporţională cu conştientizarea valorii noastre. Fiecare fiinţă umană este unică şi are o valoare care merită să fie respectată. Valoarea unei fiinţe umane este dată de suma comportamentelor, acţiunilor şi potenţialităţilor sale trecute, prezente şi viitoare. Capacitatea fiinţei umane de a se proiecta în viitor, de a-şi conştientiza, dori şi anticipa devenirea prin raportarea la experienţele şi succesele anterioare şi credinţa despre propria eficacitate contribuie la întărirea stimei de sine. Stima de sine reprezintă rezultatul unei autoevaluari şi are un rol foarte important în stabilirea identităţii noastre. O stimă de sine pozitivă se bazează pe percepţia pozitivă despre propriile noastre comportamente, de aceea este important să ne respectăm nevoile şi limitele pentru ca acţiunile noastre să ne pună în valoare, să fie viabile în ochii noştri.

Încrederea în sine nu este înnăscută. Încrederea în sine este realistă şi predictibilă, deoarece se sprijină pe rezultate concrete obţinute în trecut, pe experienţele reale pe care o persoană le-a trăit şi care-i permit să prezică rezultatele la care se aşteaptă în viitor. Deşi încrederea în sine nu este oarbă, ea prezintă totuşi o anumită doză de incertitudine. Se bazează pe conştientizarea propriilor cunoştinţe şi competenţe într-un anumit domeniu, pe rezultatele pozitive obţinute anterior şi este întreţinută prin abordarea treptată a altor experienţe în scopul de a fixa şi transfera competenţele, precum şi pentru a descoperi alte competenţe de care nu eram conştienţi.

Forţa interioară reprezintă capacitatea de a ne impune deciziile pe propriul teritoriu.

Puterea de afirmare[1] este în legătură cu aptitudinea noastră de a ne extinde autoritatea asupra unui teritoriu comun.

„Anticul îndemn cunoaşte-te pe tine însuţi rămâne tot ceea ce vreodată omul şi-a cerut sie însuşi mai greu. Nu suntem în stare să privim decât în jur, numai statuilor li-s daţi ochi albi, cu pupilele întoarse, probabil, înăuntru. Nici măcar fizic nu putem să ne cunoaştem. Oglinzile nu ne arată, pentru că în clipa în care ne privim în ele nu mai suntem decât spectatorii noştri...Cei filmaţi fără să ştie se privesc pe ecrane uimiţi de necunoscuta umbră în care cei din jur îi recunosc. Purtăm în noi, fiecare, o falsă imagine proprie...Noi ne putem cerceta, numai alţii ne văd.” [2]

Ce se întâmplă în interiorul nostru când suntem strâmtoraţi, ne confruntăm cu un necaz, când alegem să facem faţă situaţiei şi să nu mai fugim de teama de a suferi? Se dă o bătălie. Cu cine? Cu fantomele care ne bântuie şi care nu sunt decât umbrele gândurilor noastre proiectate asupra celorlalţi transformaţi în duşmani de temut. Suntem proprietarii celui mai sofisticat cinematograf, dar nu totdeauna şi cel mai eficient. Proiectăm zilnic aceleaşi ’scenarii de viaţă’ fără să învăţăm ceva din ele. În fiecare zi o luăm de la capăt...până într-o zi când avem şansa, fie de-a întâlni un „regizor” priceput în introiecţii, proiecţii, transferuri, fie de-a intra în relaţie cu un scenarist diferit, care ne educă sau mai bine zis de care ne lăsăm educaţi. Din acea zi, filmul nostru interior începe să se deruleze altfel. Acelaşi scenarist, o altă poveste, nu neapărat schimbată, însă altfel narată. Relaţii noi se ţes între personajele care se transformă cu trecerea timpului. Noi măşti se aşează pe chipurile lor după bunul plac al scenaristului...Formele aflate în mişcare se desprind altfel de pe fundal. Devenim conştienţi de adevărurile noastre incomplete, de hărţile noastre neurolingvistice, care nu corespund teritorului, realului, ceea ce există în mod obiectiv şi toată lumea poate vedea. Fiecare vede ceea ce alege să vadă şi proiectează ce a introiectat. Gestalt-urile rămase neîncheiate continuă să ne mai bântuie şi astăzi...[3]

Paradoxul este că, deşi frontierele universului nostru interior sunt atât de fragile, abia perceptibile, mecanismele noastre de apărare, rezistenţele la schimbare sunt atât de puternice. Adevărata problemă este cea a (re)organizării şi controlului. Ne sperie gândul că lucrurile vor lua o altă formă. Nu ştim dacă vom mai putea stăpâni sistemul. Înţelegerea procesului interior de satisfacere a trebuinţelor noastre este fundamentală pentru evoluţia noastră. Imaginea de sine ne influenţează comportamentele, de aceea este important să ne percem cât mai corect, să dezvoltăm convingeri realiste despre noi înşine. Percepţia de sine nu reprezintă adevărul despre noi, ci este doar o „hartă” pentru propriul „teritoriu” („Harta nu este teritoriul”), un barometru al stării noastre de bine. Relaţiile armonioase cu membrii familiei şi cei din jur, performanţele profesionale, asumarea unor responsabilităţi în acord cu resursele proprii indică o imagine de sine pozitivă, în timp ce absenţa motivaţiei sau o motivaţie scăzută, agresivitatea defensivă, comportamentele de evitare, rezistenţele la schimbare sunt principalii indici pentru o imagine de sine negativă. Este important ca experienţele noi să fie abordate treptat, deoarece eşecurile repetate la experienţe noi pentru care nu reuşim să găsim o explicaţie pot avea efecte negative asupra încrederii în sine şi a stimei de sine. Dacă suntem flexibili şi putem recadra acţiunile şi experienţele noastre astfel încât să vedem partea bună, pozitivă a lucrurilor şi să învăţăm ceva din ceea ce ni se întâmplă, reuşim să ne construim încrederea în sine şi să ne întărim stima de sine. Convingerile noastre ne dirijează comportamentele, de aceea este important să păstrăm acele convingeri care sunt bune pentru noi şi ne ajută să ne schimbăm cadrele de referinţă. Abordarea unei situaţii dintr-o altă perspectivă ne permite să ne schimbăm reacţiile, să dezvoltăm comportamente noi, mai adecvate situaţiei prezente şi să obţinem astfel rezultate mai bune în viaţă.

Modul cel mai simplu de a ieşi dintr-un impas este să conştientizăm că există întotdeauna o altă soluţie. Modelul Flexibilităţii Utilitare[4] oferă un mare grad de libertate şi forţă totodată.

Model = viziune asupra lumii
Flexibilitate = care se poate modifica
Utilitar = care serveşte unui anumit scop

Clement Stone scrie că „între oameni nu există mari diferenţe, dar tocmai aceste mici diferenţe îi fac atât de diferiţi. Micile diferenţe constau în comportament. Marile diferenţe constau în felul de a fi, pozitiv sau negativ.” Când schimbarea mediului nu este posibilă, schimbarea atitudinii personale faţă de agenţii stresori şi evenimentele stresante reprezintă soluţia cea mai la îndemână pentru reducerea nivelului de stres, deoarece stresul este reacţia noastră internă la acţiunea factorilor stresori externi sau faţă de sentimentele noastre de nelinişte şi neputinţă.

Universul interior şi cel exterior se află uneori într-o tensiune dramatică. Starea de echilibru[5] rezultă din asocierea lor, din acomodarea lor în acelaşi timp, din co-existenţa lor, chiar din antinomia lor. Conştientizarea relaţiei care există între universul nostru interior şi cel exterior ne oferă o viziune triadică şi o altă înţelegere a echilibrului, care nu este permanent, dar cunoaşte momente în care se realizează. Starea actuală, cea potenţială şi momentul de echilibru sunt reciproc condiţionate.

[1] Vezi dr. André Moreau (1999), Putere, autonomie, vindecare, ed. Astrobios, Bucureşti
[2] Ana Blandiana (1997), Geniul de a fi, eseul Marea prejudecată, ed. Litera, Chişinău, p.212
[3] Vezi dr. André Moreau (2005), Viaţa mea aici şi acum. Gestalt-terapia, drumul vieţii, ed. Trei, Bucureşti
[4] Vezi Mark Joyner (2007), Simpleologie, ed. Amsta Publishing,, Bucureşti
[5] Starea „T” în viziunea lui Stéphane Lupasco. Vezi Solomon Marcus (1984), Paradoxul, ed. Albatros, Bucureşti

@ Virginia – Smărăndiţa Brăescu

sâmbătă, 10 mai 2008

DRAGOSTEA

Ce face un om sa se potriveasca cu altul?
Ce face o dimineata sa n-o mai poti uita?
Ce face o noapte sa stearga suferinti?
Ce face o clipa sa schimbe un destin?
Ce face o scara sa fie un balcon?
Ce face un spectacol sa reziste?
Ce face un artist sa mearga mai departe?
Ce face un om sa fie viu?
Ce face o vorba de azi nu mai plang ?
Ce ma face sa astept sa vina maine?
Poate ca stiu…DRAGOSTEA.

Antoaneta Cojocaru

Gasiti mai multe informatii pe blogul spectacolului - www.romeosijulieta.wordpress. com

Promotii editura Trei

Promotii editura Publica

Recomandare SMILE 21 +

Recomandare SMILE 21 +
Ghid turistic online

Cărţi utile pentru dezvoltarea personală

Autocunoaştere /Autoeducare / Inteligenţă emoţională şi socială/Comunicare

- Albrecht, K. (2007), Inteligenţa socială, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Bennett-Goleman, Tara (2002), Alchimia emoţională, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Carnegie, Dale (1999), Secretele succesului, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Collet, P. (2005), Cartea gesturilor, ed. Trei, Bucureşti
- Cooper, R.K (2006), Resursele nebănuite, ed. Amaltea, Bucureşti
- Csikszentmihalyi, M. (2007), Starea de flux, Curtea Veche, Bucureşti
- Deep, S. & Sussman, Lyle (1996), Să acţionăm inteligent, ed. Polimark, Bucureşti
- Filliozat, Isabelle (1997), L’intelligence du coeur, ed. Marabout, Franţa
- Goleman, D. (2001 a), Inteligenţa emoţională, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Goleman, D. (2005 b), Emoţiile distructive, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Goleman-Bennett, Tara (2002), Alchimia emotionala, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Horn, S (2005), Arta conversaţiei Tongue Fu!, ed. Amaltea, Bucureşti
- Jeffers, Susan (2001), Oser briser la glace, ed. Marabout, Franţa
- King, L (2004), Secretele comunicării,ed. Amaltea, Bucureşti
- Maltz, M. (1999 a), Psiho Cibernetica, Imaginea de sine – Cheia spre o viaţă mai bună, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Maltz, M. (2002 b), Magia imaginii personale, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Peseschkian, N. (2005), Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie, ed. Trei, Bucureşti
- Prutianu, Ş. (2005), Antrenamentul abilităţilor de comunicare, ed. Polirom, Iaşi
- Robbins, A. (2001), Putere nemărginită, ed. Amaltea, Bucureşti
- Salomé, J. (1997, 2004 a), Pour ne plus vivre sur la planète TAIRE (une méthode pour mieux communiquer), ed. Albin Michel
- Salomé, J. (2002 b), Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Salomé, J. (2002 c), Curajul de a fi tu însuţi, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Salomé, J. (2006 d), Trăind cu tine însuţi, ed. Ascendent, Bucureşti
- Schwartz, David J. (1998), Puterea magică a gândului, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Souza, B. (2007), Născut pentru a reuşi, ed. Amaltea, Bucureşti
- Scott, P. M. (2001), Drumul către tine însuţi, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Şoitu, L. (2001 a), Pedagogia comunicării, ed. Institutul European, Iaşi
- Şoitu, L. (2006), Restul comunicării(lor) sunt eu, ed. Ars Longa, Iaşi
- Tolle, E. (2004), Puterea prezentului, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Ziglar, Z. (2000 a ), Dincolo de vârf, Curtea Veche, Bucureşti - Ziglar, Z. (2002 b), Motive pentru a zâmbi, Curtea Veche, Bucureşti

Învăţare rapidă /Creativitate

- De Bono, E. (2003), Gândirea laterală, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Ostrander, Nancy, Ostrander, Sheila, Schroeder, Lynn (2002), Tehnica învăţării rapide, ed. Amaltea, Bucureşti
- Ponagoreţ, Oana, Armeanu, C.M. (2005), Tehnici de superînvăţare, ed. Tipoalex, Alexandria
- Roco, Mihaela (2001), Creativitate şi inteligenţă emoţională, ed. Polirom, Iaşi
- Stoica Constantin, Ana (2004), Creativitatea, ed. Institutul European, Iaşi
- Stoica Constantin, Ana & Caluschi, Mariana (2005), Evaluarea creativităţii, ed. Performantica, Iaşi
- Wenger, W. & Poe, R., (2002), Factorul Einstein, ed. Amaltea, Bucureşti

Negociere /Managementul conflictului

- Cornelius, Helena & Faire, Shoshana (1996), Ştiinţa rezolvării conflictelor, ed. Ştiinţă & Tehnică, Bucureşti
- Fisher, R., Patton, B., Ury, W. (1995), Succesul în negocieri, ed. Dacia, Cluj-Napoca
- Fleming, P. (2004), Învaţă arta de a negocia într-o săptămână, Grupul Editorial Cosmos Viking Pinguin, Bucureşti
- Lewicki, R J & Hiam, A (2008), Arta negocierii in afaceri (ghidul pentru incheierea unei afaceri si rezolvarea conflictelor), ed. Publica, Bucuresti
- Shapiro, Lisa (1998), Conflictele şi comunicarea, ed. Arc (carte tradusă în limba românăcu sprijinul Fundaţiei Soroş)
- Souni, H. (1998), Manipularea în negocieri, ed. Antet, Bucureşti
- Stoica Constantin, Ana (2004 a), Conflictul interpersonal, ed. Polirom, Iaşi
- Ury, W. (1994), Dincolo de refuz, Editura de Vest, Timişoara

Leadership /Management/ Teambuilding

- Blanchard, K. & Johnson, S. (2001), Manager la minut, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Blanchard, K. & O’Connor, M. (2003), Managementul şi valorile, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Bossidy, L. & Charan R. (2006), Finalizarea, ed. Amaltea, Bucureşti
- Canfield, J., Hensen, M:V., Hewitt, L. (2004), Puterea concentrării, ed. Amaltea, Bucureşti
- Carnegie, D. (2002), Liderul poţi fi tu, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Collins, J. (2006), Excelenţa în afaceri, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Covey, St. R. (2000), Managementul timpului sau cum să ne stabilim priorităţile, ed. Allfa
- Covey, St. R., Eficienţa în 7 trepte, ed. All
- Derlogea, Ş (2006), Teambuilding. 50 de jocuri şi rolul lor în consolidarea echipei, ed. Amaltea, Bucureşti
- Dornan, J.M (1999), Secretele succesului, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Maxwell, J.C (2006 a), Dezvoltă liderul din tine, ed. Amaltea, Bucureşti
- Maxwell, J.C (2002 b), Dezvoltă liderii din jurul tău, ed. Amaltea, Bucureşti
- Maxwell, J.C (2002 c), Cele 21 de calităţi ale liderului, ed. Amaltea, Bucureşti
- Maxwell, J.C (2002 d), Atitudinea învingătorului, ed. Amaltea, Bucureşti
- Maxwell, J.C (2004 e), Eşecurile pot conduce la succes, ed. Amaltea, Bucureşti
- Maxwell, J.C (2006 f), Harta succesului, ed. Amaltea, Bucureşti
- Maxwell, J.C. (?), Totul despre lideri, atitudine, echipa, relaţii, ed. Amaltea, Bucureşti
- Morgenstern, Julie (2005 a), Tehnica organizării lucrurilor, Amaltea, Bucureşti
- Morgenstern, Julie (2005 b), Tehnica organizării timpului, Amaltea, Bucureşti
- Gerber, M. (2003 a), Mitul intreprinzătorului, ed. Amaltea, Bucureşti
- Gerber, M. (2004 b), Mitul managerului, ed. Amaltea, Bucureşti

Vânzări /Marketing /Educaţie financiară

- Carlson, R. (1999), Nu-ţi face griji, fă bani, ed. Vremea, Bucureşti
- Charvet, Shelle Rose (2006), Cuvinte care schimbă minţi, ed. Amaltea, Bucureşti
- Duran, J.J (2006), Fă-ţi o firmă, vinde-o şi îmbogăţeşte-te, ed. Amaltea, Bucureşti
- Gates, B. (2002), @faceri cu viteza gândului, ed. Amaltea, Bucureşti
- Hill, N (1998), De la idee la bani, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Kiyosaki, R.T (?), Cadranul banilor, ed. Amaltea, Bucureşti
- Kiyosaki, R.T & Lechter, Sharon L. (2002), Afaceri interactive, ed. Amaltea, Bucureşti
- Klontz, B., Kahler, R, Klontz, R. (2007), Ce relaţie ai cu banii?, ed. Amaltea, Bucureşti
- Tracy, B. (?), Cele 100 de legi supreme ale succesului în afaceri, ed. Amaltea, Bucureşti
- Ziglar, Z. (2002), Arta vânzării, ed. Amaltea, Bucureşti

Cărţi de Analiza tranzacţională (AT)

- Berne, E. (2003 a), Jocuri pentru adulţi. Psihologia relaţiilor umane, ed. Amaltea, Bucureşti
- Berne, E. (2006 b), Ce spui după Bună ziua?, ed. Trei, Bucureşti
- Catry, Claudine, Derouet, Gilda, Muller, Jean-Louis (2007, ediţia a V a), De l’analyse transactionnelle à l’action transactionnelle, ESF éditeur
- Lassus, R. (2000), Analiza tranzacţională, ed. Teora, Bucureşti

Cărţi de Gestalt -terapie

- Moreau, A. (1999 a), Putere, autonomie, vindecare, ed. Astrobios, Bucureşti
- Moreau, A. (2005 b), Viaţa mea aici şi acum. Gestalt-terapia, drumul vieţii, ed. Trei, Bucureşti
- Moreau, A. (2005 c), Aici şi acum. Ghidul psihoterapeutului (vol. 1+2), ed. Astrobios, Bucureşti
- Moreau, A. (2006 d), Ca să trăieşti mai bine în prezent, împacă-te cu trecutul, ed. Trei, Bucureşti
- Moreau, A. (2007 e), Psihoterapie. Metode şi tehnici, ed. Trei, Bucureşti

Cărţi de NLP (Programare neurolingvistică)/ Coaching

- Bandler, R. (1990), Un cerveau pour changer, InterEditions, Paris
- Bandler, R. & La Valle, J. (2000), NLP. Învaţă să convingi, ed. Amaltea, Bucureşti
- O'Conneor, J. & Lages, A. (2006), Coaching cu NLP, ed. Curtea Veche, Bucureşti
- Szekely, Andy (2000), NLP, Calea succesului, ed. Amaltea, Bucureşti
- Whitmore, J (2008), Coaching pentru performanta (formare profesionala, performanta si scop), ed. Publica, Bucuresti